Kan hydrogen brukast til å produsere asfalt?

Asfaltprodusenten Veidekke Industri AS har søkt fylkeskommunen om 750 000 kroner til å finne ut om det er mogleg å bruke hydrogen som energiberar i asfaltproduksjon. Fylkespolitikarane skal behandle saka tysdag 4.  februar.

Asfaltproduksjon er energikrevande. Steinmateriale og bitumen (restprodukt av råolje) blir blanda og varma opp til høg tempratur. Det går med energi både til å varme opp steinen og til å fordampe vatnet i steinmassane.

Fylkeskommunen er på leit etter område der hydrogen kan erstatte fossil energi. Noreg produserer om lag 8 mill. tonn asfalt per år, og det er hovudsakleg naturgass og petroleumsgass som blir brukt.

Veidekke er ein av tre store asfaltprodusentar i Møre og Romsdal. No ønskjer dei altså å gjennomføre ei moglegheitsstudie for bruk av hydrogen som energiberar i asfaltproduksjon. Prosjektet har eit kostnadsoverslag på 1,5 mill. kroner. Fylkesadministrasjonen foreslår å støtte prosjektet med inntil 750 000 kroner. Det er kultur, nærings- og folkehelseutvalet som skal behandle saka.

Les heile saksframlegget